ASSALAMUALAIKUM...ADILA AZIZ DI SINI ^__~

Monday 24 December 2012

LAKSA PENANG KEGEMARAN AA

Assalamualaikum w.b.t

Lama AA tak masak sendiri kat rumah...So semalam AA selongkar dapur dan tetiba rasa macam nak makan laksa penang...Dulu AA tak suke sangat laksa penang. Tapi lepas AA belajar kat Kolej Matrikulasi Perlis (KMP) AA jadi makin suke makan laksa penang. Maybe sebab kat situ AA tak tahu nak makan ape...hihi.. Hari-hari AA makan laksa penang masa belajar kat KMP dulu...Sebab menu kat sana sama je hari-hari. Sampai mak cik kafe yang jual laksa penang tu pun dah kenal AA.

AA buat laksa penang dengan air tangan AA sendiri tau...Simple jew tapi sedap di makan. Makan sekali nak makan lagi sepuluh kali...kah3...Dari pagi samapai malam AA makan laksa jew...^__^


AA nak kongsi resepi laksa penang AA yang tak seberapa ni. Untuk 5 hingga 6 orang makan:

check it out!!!

Bahan-bahan 



  •    sebungkus laksa ( rendam dan rebus )
  •  1/2 kilo ikan sardin
  •    1/2 kilo ikan kembong
  •     *2 atau 3 biji bawang besar
  •    *15 biji cili kering (rebus dulu)
  •    sedikit belacan ( dalam setengah ibu jari )
  •    10 asam keping @ gelugur
  •    seikat daum kesum atau org utara pggl.. daun cendehum
  •    sebatang bunga kantan ( potong 4 )
  •   garam  serbuk perasa @ ajinomoto

·         Bahan ulam :
t·         timun
·         bawang, telur rebus dan limau kasturi
·         daun salom..@ salad@ pucuk gajus.. ikut selera lah..(tapi AA guna tauge sebab dalam peti tak de sayur lain...^__^)


Cara-cara:
  1.  rebus ikan bersama 4 keping asam keping dgn sedikit garam.. agak2 dalam sesudu..
  2.   biar sejuk sikit ikan yang direbus tadi.. kemudian kisar semuanya.. xpayah asing2 isi ngan tulang.. kisar je semua... pastu.. letak kan air rebusan ikan tadi dalam besen.. kemudian tapis ikan yang dikisar tadi dalam besen tersebut..pastu ayak lah guna penapis tu, ibarat ayak dulang emas tue... sampai tggal tulang jer..^^
  3.  kisar bahan bertanda * iaitu cili kering, bawang dan belacan.
  4.  masukkan ikan yang di ayak dalam air rebusan ikan tadi.. maknanya.. air tu lar.. xcukup air tambah air.. jgn pekat sangat.. jangan cair sangat.. masukkan dalam periuk..
  5.  masuk bahan yang dikisar tadi dalam periuk same jugak lar.. hehe..
  6.  masukkan bunga kantan, daun kesum dan asam keping tu jugak..
  7.   tggu mendidih.. masukkan garam dan ajinomoto secukupnyar...
  8.  hidang dan makan... hehehe..


Thats all

~x0x0~
AA


1 comment:

  1. Sy sentiasa ingat laksa yang Αωαк hidangkan kt saya masa kt
    _Π____
    /_____/ \。 rumah
    | 田田|門| Αωαк dulu .. ✗ diakui mmg sedap ..

    ReplyDelete